otvorenje lovrec

U Galeriji Placa u Svetom Lovreču 1. srpnja 2023. otvorena je samostalna izložba „Omnibus“ pazinskog likovnog umjetnika Elvisa Bertona na kojoj je prvi put predstavio istoimeni ciklus slika na platnu. Predstavljajući autora i njegove radove, povjesničarka umjetnosti Elizabeta Rogović rekla je da Elvis Berton već tri desetljeća uspješno balansira između skulpture, slike, crteža i digitalnih medija. Elemente iz svojih skulptura unosi na dvodimenzionalnu plohu svojih slika, a skulpture shematizira na formu crteža.

Dodala je da ciklusom Omnibus, kojeg je započeo 2019. godine, Berton u svoje slikarstvo kombiniranjem elemenata svojih dosadašnjih slika unosi nove likovne momente, te da je to na neki način njegova mala retrospektiva jer se na Omnibusima prepoznaju elementi iz nekih njegovih ranijih ciklusa. Radi se o tragovima njegovih Akrilnih šuma, proizašlih iz ambijentalne instalacije Metalna šuma iz 2007. godine, a na platnima se pronalazi i lajtmotiv iz ciklusa Selfi(sh) koji je prošle godine izložen u Motovunu. Berton je na tom ciklusu koristio svoj potpis kao glavni motiv kojeg je multiplicirao i koristio ga kao uzorak, a to ponavlja i na Omnibusima. „Dinamika, boje te zaigranost su konstanta, međutim površina platna postaje „plošnija“ s naglašenom dvodimenzionalnošću, što dosad nije bio slučaj. Sve je započelo kada je umjetnik svoje manje radove sašio u svojevrstan patchwork te ih na taj način postavio u međusobnu interakciju/dijalog. Berton je svoj umjetnički opus započeo kolažima i na izloženim slikama pronalazimo reminiscencije na te početke. Kolaža više nema, ali nailazimo na slojevitost i prepletanje koji su mu svojstveni. Prvi Omnibus radovi nastali su šivanjem, dok u kasnijim radovima šav zamjenjuje oštar rub (hard-edge) ili pak Elvisove fantastične imaginacije omeđuje/spaja sprejem izrađena linija. U suvremenim umjetničkim trendovima uvođenje tehnika iz uporabnih umjetnosti poput šivanja, vezenja i kukičanja sve je prisutnija praksa. Elvis te trendove prati i aplicira u svoj rad. Na „šivanim“ slikama iz ciklusa Omnibus pojedini dijelovi slike doduše vire iz površine platna i udiru u prostor, međutim u kasnijim je slikama dvodimenzionalnost akcentirana, nema za njega tako karakteristične informelistički tretirane površine“, navela je Elizabeta Rogović u predgovoru kataloga. Također je istaknula da Berton živi i stvara na mjestu obgrljenom prirodom, gdje se s prirodom budi, a s njom i liježe, te da je upravo ta iskonska veza neprestano prisutna na njegovim slikama. “Priroda, kao svojevrstan memento, sada ostaje u podtonu, ali uvijek je tu. Autor mudro koristi alate digitalnog doba i njima na najposredniji način kroz slikarstvo prenosi svoju poruku o svijetu i vijeku. Elvis Berton je osoba široka i vedra srca, umjetnik nenadmašne slikarske intuicije, neopterećen akademskim okvirom, netko tko slika nepatvorenu, slobodnu umjetnost. Dječački naivno, u art-brutovskoj maniri, iskreno i ispovjedno, pa opet disciplinirano i temeljito, neumorno stvara svoje cikluse, koji se međusobno pretapaju, prepliću, jedno vodi u drugo“, zaključila je kustosica Elizabeta Rogović.

Ivan Hrastovčak, samostalni upravni referent za društvene djelatnosti i projekte Općine Sveti Lovreč koja je organizator izložbe, izrazio je zadovoljstvo što upravo izložbom Elvisa Bertona započinje aktivniji izlagački program u Galeriji Placa. Izložba Omnibus bit će otvorena do 31. srpnja, a može se pogledati radnim danom od 10 do 16 sati, te za vrijeme trajanja manifestacije "Gušti Lovreča" četvrtkom od 19 do 22 sata.

omnibuc lovrec15  eberton svlovrec plakat web

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.