sinji vrh web

Od 18. do 24. lipnja 2023. na Sinjem vrhu kraj Ajdovščine održan je 31. Mednarodni likovni simpozij „Slovenija odprta za umetnost – Pogled od zgoraj“ na kojemu je sudjelovao i pazinski likovni umjetnik Elvis Berton. Osim Bertona kao jedinog ovogodišnjeg hrvatskog predstavnika, na simpoziju su sudjelovali slovenski umjetnici Lara Ješe, Nika Černigoj, Rebeka Golob i Nik Anikis Skušek te fotograf simpozija Brut Carniollus, iz Italije su stigli Paolo Klavora i Valentina di Vita, iz Ukrajine Ihor Nesmiianov, iz Austrije Robert Gruber, a iz Poljske Katrina Sadrak. Počasni gosti bili su ukrajinsko – slovenski slikar Eduard Belsky te Darko Slavec iz Slovenije.

„Umjetnost nam omogućuje da pronađemo puteve do sebe i do drugih“, rekla je umjetnička voditeljica simpozija Anamarija Stibilj Šajn predstavljajući umjetnike na završnom događaju na Sinjem vrhu gdje je upriličena i izložba nastalih radova. Dodala je da svakog pojedinca karakterizira autorski prepoznatljiva, intimno specifična i razvijena umjetnička poetika. „Elvis Berton je, unatoč svom razrađenom i prepoznatljivom umjetničkom pristupu, istraživački i inovativan autor. Suptilno otkriva datosti prostora i vremena, uranja u njih, odabire ono bitno i onda svemu tome daje umjetnički smisao. Njegova likovna poetika ima grafički dodir. U plošnom tretmanu crtež mu je nezaobilazno sredstvo likovnog izražavanja i čvrst temelj njegova stvaralaštva. Ovaj put autor je zašao u specifičnosti Sinjega vrha, gdje se održava simpozij, i doline pod Gorom, gdje se nalazi Ajdovščina, grad bogate industrijske tradicije. U slici je promišljeno i kompozicijski uravnoteženo utkao priču o ta dva različita područja. Priroda Sinjeg vrha predstavljena je mekim, organskim oblicima i objektivizirana je u zelenoj boji, dok je industrijski grad predstavljen tehničkim elementima, koje autor stvara kao jasno iscrtane, crne, egzaktne oblike, realizirane oblikom kruga“ rekla je povjesničarka umjetnosti Anamarija Stibilj Šajn predstavljajući rad pazinskog umjetnika. Dodala je da je Berton nastavio karakterističnu i prepoznatljivu poetiku kojoj je pridodao plemenitost i nadogradio je, zbog čega se njegova djela s pravom mogu označiti umjetničkim ekscesom, kako na likovno-formalnoj, tako i na tehničko-izvedbenoj i sadržajno-komunikacijskoj razini te da je savršeno uspio povezati nekadašnje umjetničke interese s aktualnim izazovima.

Simpozij je nastao na inicijativu akademskog slikara Klavdija Tutte, a svježinom odabranih umjetnika ulazi u novo, četrdeseto desetljeće djelovanja, istaknuli su organizatori. Time se nastavlja tradicija i učvršćuje međunarodna prepoznatljivost i afirmacija radnog susreta značajnih stvaratelja suvremene umjetničke scene. Nastavlja se i uspostavljena suradnja s galerijama i muzejima, pa projekt zadržava aktualnost tijekom cijele godine s gostujućim izložbama. Tako će izložba radova nastalih na simpoziju najprije krajem godine biti postavljena u Kosovelovem domu u Sežani, zatim u Mestnom muzeju Idrija, Šivčevoj hiši u Radovljici, Pavelhausu - Pavlovoj hiši u Bad Radkersburgu u Austriji, te na kraju u Italiji.

berton 1web  berton 2web

Koristimo kolačiće
Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica.